Kaj je Orientalski ples?

Je plesna zvrst, nastala kot zmes različnih tradicionalnih plesov bližnjega in daljnega vzhoda (Orienta) na katero so vplivali tudi klasični plesi zahoda. Domnevno izvira iz starodavnih kultnih plesov rodnosti, katerih odmev vidimo še v današnjem plesu.

Orientalski ali trebušni ples?

Razlika se zdi pomembna predvsem nam, ki se s plesom intenzivno ukvarjamo. Za večino izraza pomenita isto. Za nas »profesionalce« pa je razlika pomembna.

Francozi so bili prvi osvajalci, ki so videli plesati Ghawazee na ulicah v Egiptu ter Ouled Nail v Oazah Alžirije. Ker niso poznali njihovega plesa, se jim je zdelo, da plešejo s trebuhom, zato so ples poimenovali danse du ventre, kar v prevodu pomeni trebušni ples. Ime orientalski ples pa izvira iz arabskega poimenovanja raks sharki kar v prevodu pomeni ples vzhoda. Večina gibov današnjega stila izvira iz različnih plesov orienta, zato se mi zdi poimenovanje orientalski ples najbolj primerno.

Orientalski ples ima mnoge podzvrsti. Nekatere od teh so:

  • Klasični orientalski ples,
  • Egipčanski baladi,
  • Folklore orienta (saidi, beduin, manbooti, nubi, hagalla, ghawazee, khaleegy, dabke…..),
  • Moderne fuzije (flamenko oriental, salsa oriental, balet in orient….),
  • Tribal in tribal fusion,
  • Kabare trebušni ples.

Naštevanje ni dokončno, saj se tudi posamezna podzvrst lahko razlikuje glede na državo (Libanon, Egipt, Turčija in celo Amerika, Nemčija….)

Ples samo za ženske?

Orientalski ples danes plešejo večinoma ženske. Kljub temu pa so bili moški prisotni v tem plesu že od nekdaj. Folklorne plese so vedno plesali tudi moški oziroma so imeli svoje folklorne plesne stile. Prav tako so v muslimanskih državah, kjer je bilo ženskam prepovedano plesati v javnosti, plesali mladi fantje preoblečeni v ženske. Zadnje čase pa se pojavlja vedno več plesalcev, ki plešejo vse stile orientalskega plesa tako kot ženske in v podobnih kostumih, prirejenih za moške.

Krasna knjiga, ki vam omogoča vpogled v slikovne vire in pojasni razvoj orientalskega plesa in orientalske fantazije je Serpent of the Nile, Women dance in theArab world od Wendy Buonaventura.

Tečaji

Večino tečajev vodim v plesnem društvu Salam Ghazeea. Glej urnik. Za privatne ure pišite na email: info@ples-in-terapija.si.

Vesna gostuje z delavnicami ali izobraževanji tudi drugod po Sloveniji in v tujini. Če vas zanima pišite na info@ples-in-terapija.si.